از ابتدا




عنوان مجموعه اشعار : سرب
شاعر : سعید امیری بهابادی


عنوان شعر اول : خاک
به نام حق تعالی که جانم از اوست
شب بود چشم ها کور
کودکی افتاد در دور
صدا می آید صدای باد
انگار مادری می زند فریاد
ای آتشین گلوله ها
کودکم فدای خاک
خون ، خشم و خار و ساک
برش دار
این را دل شکسته
مادری می گفت
اشک ها مسابقه گذاشته اند
برو خدا به همراهت
قدمی بر داشت
چند قدمی کوتاه
دید ، خوب ِ خوب دید
خمیده کمرِ پدر را
سومین نفر است
دو برادر دیگر برگشته اند
دو پلاک چند تکه پارچه
جگر شیر می خواهد
گلوله بازی نیست
می خورد می کند می کشد
سرب
عاشق خون است
دگر مجنونی است
آی کجایید
ای خون طلبان
خون می‌دهیم
ولی خاک نه
آخر آنقدر خون دهیم
که آویز شود
بر گوش های بلند تان
پایان



عنوان شعر دوم : .
.

عنوان شعر سوم : .
.
نقد این شعر از : جواد چراغی
با سلام

دوست تازه‌کار و نوجوان به پایگاه نقد شعر خوش آمدید. امیدوارم که این پایگاه بتواند مسیر روشنی را در شعر برای شما نشان دهد. برای سنایی که در ابتدای یک مسیر زیبا و عجیب به نام شاعری قرار دارید. و برای این کار انتخاب شده‌اید.
همیشه اولین تجربه‌ها برای شخص بسیار مهم است و منتظر بازخوردها و عکس العملهایی از سوی مخاطبان است. ذهن مولف دائم درگیر این‌مساله است؛ آنچه که نوشته در چه سطحی قرار دارد سوالات فراوانی در ذهن وی درباره نوع برخورد مخاطب و تایید یا عدم تایید از سوی آنان شکل میگیرد که حتی گاه میتواند تبدیل به مهمترین دغدغه‌ی یک شاعر تازه کار شود هم میتواند او را دلسرد کند هم اینکه به او انگیزه بدهد.در اینجاست که نوع بازخوردها و برخوردها بسیار مهم است و میتواند به ادامه شاعری یک شخص جهت بدهد.و راهی برای او نشان دهد در این مرحله مولف نیازمند یافتن راه درست با آموزش در کنار تشویق‌های سازنده است تا ظرفیت خود را بشناسد و بتواند از آن استفاده کند. پایگاه نقد شعر میتواند یک فرصت استثنایی و خوب برای مولف تازه کار محسوب شود.زیرا آثارش در هر سطحی توسط منتقدان مختلفی با دیدگاه های مختلف خوانده و بررسی میشود. که شاید این انتظار را نمیتوان در سطح انجمن یک شهر داشت.
اثر پیش رو نشان میدهد که دوست شاعر تازه‌کار و نوجوان ما استعداد فراوانی و زمان مناسبی برای شکوفایی دارد و با اندکی تلاش و جدییت میتواند در آینده‌ی نزدیک آثار قابلی از خود ارائه دهد. اما باید به نکاتی که لازمه‌ی کار است توجه داشته باشد.یکی از آن نکات یادگرفتن قالب شعری است تا بتواند اثرش را در قالب مشخص ارائه دهد.قالبهایی مانند غزل. رباعی. مثنوی. چهارپاره و یا شعر نیمایی...
مقوله قالب در شعر کلاسیک از جهات مختلفی قابل توجه است. علاوه بر جنبه موسیقیایی آن و نظم‌دهی به شکل بیرونی شعر و نظم دهی به جملات. از جهت ایجاد فرم نیز نقش قابل توجهی در شعر کلاسیک دارد. ازین‌رو انتخاب قالب مشخص در شعر اولین قدم در جهت شاعری ست ما باید به مخاطب نشان دهیم که در چه قالبی میخواهیم اثر خود را ارائه دهیم البته طبیعی است که در ابتدای راه یک شاعر تازه‌کار رگه‌های شاعری خود را نمیتواند در یک قالب سالم ارائه دهد و مهم این است که به هر طریقی شاعری خود را نشان دهد و سپس در ادامه آن را اثبات کند.
اثر پیش رو در چهار سطر نخست دارای قافیه است یعنی انگار دو بیت قافیه‌دار است.
)شب بود چشم‌ها کور
کودکی افتاده در دور)
همانطور که میبینیم کلمات (کور و دور) نقش قافیه را بر عهده دارد.
یا در بیت بعدی :
)صدا می آید صدای باد
انگار مادری میزند فریاد)
در اینجا نیز کلمات باد و فریاد در نقش قافیه ظاهر شده‌اند که ازین رو نیتوان گفت شاعر با قافیه آشنایی دارد که برای کار کردن در قالب کلاسیک لازم و واجب است. بعد ازین مساله باید به وزن اثر توجه کرد.
نظم کوتاه و بلندی مصرع‌ها در این اثر تغییر میکند و در ظاهر شبیه شعر نیمایی میشود. و قافیه نقش محوری خود را از دست میدهد. سپس نظر مخاطب به مساله وزن عروضی جلب میشود. تا بتواند عنوان شعر نیمایی را در مورد آن بکار بگیرد که در این مورد هم وزن مشخصی را نمیتوان یافت. اما هیچکدام ازینها در ابتدای راه مهم نیست و شرط محسوب نمیشود زیرا شاعر در ابتدای راه نیازی به نظر مخاطب ندارد و اصلا نباید هم برای مخاطب کار کند پس با توجه به این‌ مساله میتوان گفت آنچه که شاعر تازه‌کار ارائه کرده است قابل قبول است و نیز قابل تشویق. زیرا رگه‌های درخشان شعر را میتوان در آن دید و امیدوار بود. همین که شاعر با روایت پردازی در شعر پیش رفته است نکته بسیار مهمی است. با فضاسازی‌هایی که ایجاد تخیل میکند. آنجا که صدای باد به صدای فریاد مادر کودک گم کرده تشبیه میشود یا وقتی که سرازیر شدت اشک‌ها را به مسابقه دادن مانند میکند
همه اینها نشانه های خوبی ست که بگوییم این شاعر میتواند در آینده خوش بدرخشد.
انتخاب موضوع نیز یکی از مسایل مهمی ست که در کنار دیگر مسائل قابل توجه است. همانطور که مشخص است درونمایه‌ی این اثر مربوط به مساله جنگ و دفاع مقدس میباشد که یکی از موضوعات پرکاربرد شعر در دهه‌های اخیر است و عاطفه عشق و وطن‌دوستی و آزادی خواهی و غیرت و جوانمردی را با خود به همراه دارد .عواطفی که همیشه در همه دوران‌ها درونمایه مهم و اصلی شعر بوده و هست.
توصیه‌ای که میتوانم داشته باشم آشنایی با قالبهای شعر کلاسیک و شناخت سبک شاعران مطرح کلاسیک و معاصر است بطور مثال با توجه به درونمایه اثر میتوانم توصیه کنم حتما آثار قیصر امین‌پور را مطالعه کنید و درباره شعر دفاع مقدس بیشتر بخوانید تا با نوآوری‌ها و مضمون پردازی‌های دیگر شاعران آشنا شوید.

موفق باشید

منتقد : جواد چراغی

جواد چراغی_متولد ۱۳۶۸/۷/۷_زنجان_غزل سرا_ _دبیر و موسس نخستین کانون شعر و ادب دانشگاه پیام نور استان زنجان۱۳۹۰ _رئیس انجمن ادبی اشراق زنجان از سال۱۳۹۵. _دبیر کارگاه های نقد شعر هفتگی انجمن ادبی اشراق از سال ۱۳۹۵ _دبیر علمی جشنواره شعر مادر بهار ...



دیدگاه ها - ۰

برای ارسال نظر وارد پایگاه شوید.